utorak, 15. svibnja 2018.

Prvašići na terenskoj nastavi

              
U petak, 4. svibnja 2018. godine učenici 1.a i 1.b razreda realizirali su proljetnu terensku nastavu u okolici Samobora. Prvi dio programa odvijao se u Rudama, naselju u sastavu grada Samobora, a drugi u Bio parku Divlje vode.


               Krenuli smo ispred škole oko 8.30 ispraćeni kišom koja nas je vjerno pratila sve dok nismo došli u Rude. Tada je prestala i na trenutak nas je obasjalo sunce.




               Uzbuđeni i veseli uputili smo se pješice prema rudniku Sveta Barbara. Iako su neki učenici trošili svu svoju energiju na pričanje, svi smo uspješno došli do odredišta.









               Ispred rudnika dočekalo nas je stručno vodstvo. Nakon kratkog odmora uz nezaobilazne sendviče i grickalice, zaštićeni odijelima i kacigama krenuli smo u obilazak Rudnika.










               Saznali smo i naučili da je rudnik Sveta Barbara jedan od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza, da su prvi rudari velikim dijelom  dolazili iz Njemačke, da su jeli rudarsku greblicu (jednostavno jelo sa sirom) te da je jedina žena rudar bila Barbara Froesl.

   















              
Učenike je posebno zainteresirala legenda o Bergmanima, malenim patuljcima za koje su rudari vjerovali da žive u rudniku te iskapaju zlato i druge kovine. Opisivali su ih kao niže rastom, žute kose, velike brade, zmijskih očiju te odjevenih u zeleno ruho. Rudari su ih često okrivljavali za sve loše što bi im se dogodilo u rudniku. Bergmani se, prema priči stanovnika Ruda, još uvijek skrivaju u najužim oknima rudnika Svete Barbare.






               Ostavivši Bergmane u hladnim hodnicima rudnika, uputili smo se prema autobusu i krenuli u Bio park Divlje vode. Dio je to parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje u dolini potoka Bregane.




               Iako nas je do restorana dopratio pljusak epskih razmjera (krivimo Bergmane!!) sve nas je razveselio ukusan i toliko priželjkivan ručak kao i sunce koje je zasjalo. Po tko zna koji put pokazala se istinitom poznata izreka: POSLIJE KIŠE DOLAZI SUNCE.







               Nakon ručka i igre u blizini restorana prošetali smo domaćinstvom. Svako toliko naišli smo na razne divlje i domaće životinje: konje, paunove, kokoši, košute i srne te ljame koje su nas pozdravile na izlasku iz samog parka te spremno pozirale.

















               Prepuni dojmova i svladani umorom, vratili smo se našem Zagrebu.

Autorice: 
uč. Aroa Bulić (tekst, fotografije i priprema za web), uč. Marijana Bošnjak (fotografije)