četvrtak, 25. svibnja 2017.

POSJET DV ČIGRA NAŠOJ ŠKOLI


Zajedno s predškolcima Dječjeg vrtića Čigra proveli smo zanimljiv i drukčiji sat matematike i tako dokazali da prijelaz iz vrtića u školu ne mora biti strašan. Kad se male ruke slože, matematika postaje igra.


Iako se na njihovim licima mogla primijetiti zabrinutost, desetero predškolaca iz Dječjeg vrtića Čigra hrabro je ušlo u našu učionicu u pratnji pedagoginje Snježane i odgajateljice Ive. Nakon kratkog predstavljanja i upoznavanja zauzeli su mjesta u klupama i najprije iz sigurne udaljenosti samo promatrali što se to događa na jednom satu matematike u školi. 



Učenici 1.a prepustili su im svoja mjesta u klupama i smjestili se u prostor ispred školske ploče kako bi ponovili zbrajanje i oduzimanje do 20. Odigrali smo kratki kviz, analizirali ga i zaključili kako nam još uvijek nedostaje brzine u računanju. Odlučili smo provesti Diktat s kretanjem i potragom za rješenjem.


U tom su nam se dijelu pridružili i predškolci. Podijelili smo se u skupine i dogovorili pravila. Takva vrsta diktata uključuje računanje, komunikaciju unutar skupine, kretanje, snalaženje u prostoru, poštivanje redoslijeda aktivnosti i pravila. S malom pomoći učenika prvog razreda predškolci su se uspješno uključili u diktat i svaki je u svojoj skupini ostvario izvrsne rezultate. Zaključak jednog predškolca bio je da matematika uopće nije teška.


Nakon uspješnog diktata pokazali smo im svoje centre aktivnosti, kuću emocija, razredne ljubimce, njihove dnevnike i sve ono što školu i naš razred čini drukčijim i zabavnim.

Oni su nama darovali hotel za kukce, predmet koji je potaknuo našu znatiželju i potrebu za istraživanjem, ali i otvorio vrata nastavku suradnje putem projekta Istraživanje kukaca koji smo već započeli.


Autorice: 
 uč. Maja Križman Roškar (tekst za web), uč. Aroa Bulić (prirema za web)