subota, 13. svibnja 2017.

POSJET SLATKOVODNOM AKVARIJU „AQUATICA“ U KARLOVCU

         U ponedjeljak 8. svibnja, naši učenici 3. a i 3. b razreda posjetili su Aquatiku - slatkovodni akvarij u Karlovcu. Ovo je prvi i najveći slatkovodni akvarij u Hrvatskoj. 
         Većina učenika nikada nije imala priliku dublje zaroniti ispod vodene površine, a upravo je ovaj predivni akvarij omogućio to osobno iskustvo i doživljaj svih oblika podvodnog svijeta.






Svaka staklena površina akvarija, veliko je povećalo vodenog svijeta koji nas okružuje. Uz stručno vodstvo, razdragani i znatiželjni, naši su trećaši gledajući kroz to „povećalo“ osjetili snagu i bogatstvo svake vodene kapi hrvatskih rijeka.





Veselo razgledavajući niz bazena, učenici su vidjeli preko 5000 jedinki i 20 endemskih vrsta životinjskog i biljnog svijeta.
Pastrva, pijor, klen, lipljen,podust, crnooka deverika ... samo su neke ribe koje su učenici s oduševljenjem promatrali i slušali zanimljivosti o njihovom životnom ciklusu.





Puni novih spoznaja, nakon razgledavanja akvarija, trećaši su krenuli u malu knjižnicu, gdje su imali organizirano predavanje speleologinje. I ovdje su pokazali veliki interes za sadržaje o kojima im je pričala speleologinja propitivajući temu postavljanjem pitanja. „Koja je najdublja jama?“ „Što je špilja, a što jama?“ „Koje životinje žive u jami, a koje u špilji?“ „ Kako se izlazi iz jame?“ „Može li se spavati u špilji?“ Pitanjima ne bi bilo kraja da nisu bili ograničeni vremenom zbog radionice.



Radionica pod nazivom „ Život ribi nije lak“ bila je organizirana u podrumskim prostorijama akvarija. Sve o čemu su čuli od odličnog vodiča, vidjeli i doživjeli, prenijeli su na papir!
Podijeljeni u grupe, izradili su plakate te prezentirali jedni drugima radove.


Već znatno umorni, ali i gladni, uputili smo se u Restoran Zrinski gdje smo objedovali. Nakon kraćeg odmora, krenuli smo na obližnju livadu. Tamo su naši trećaši potrošili posljednje atome snage! Prva kiša nas je upozorila da je vrijeme za povratak.






Puni dojmova i novih znanja, sretni i zadovoljni vratili smo se u naše Cvjetno.



Zavirite i vi u čudesan riječni svijet- posjetite karlovački slatkovodni akvarij!

Autorice: 

uč. Snježana Brezak (tekst za web), uč. Aroa Bulić (fotografije i prirema za web)