subota, 16. lipnja 2018.

ŠUP Sljeme 2018


Naši trećaši su i ove godine  dio svojih školskih dana proveli u Školi u prirodi. Dom Crvenog križa na Medvednici bio je naše utočište pet zanimljivih dana. 54 ero djece i pet dana bez roditelja uvijek su zanimljiv i u najmanju ruku dinamičan izazov za nas učitelje i pravi ispit samostalnosti za učenike.







Šečući planinskim stazama uzduž i poprijeko lijepe naše Medvednice, susreli smo i neke domaće stanare. Najupečatljiviji susret bio je susret s  bjelouškom. Iz nama nepoznatog razloga odlučila je ignorirati buku i vibracije koje proizvidi 116 nogu.  


Lijepo se ispružila na stazi bez nakane za micanjem dok su neki od nas osjećali pa...nemir u najmanju ruku. Učitelj  ju je ljubazno sklonio s puta omogučavajući nam da nastavimo svoj put prema Rudniku Zrinski. Inače uz komarce, pokojeg pauka i stalni ptičji pjev, bio je to najuzbudljiviji događaj u divljini. Krpelji su ipak osjetili mirise sredstava kojima smo im najavili da su nepoželjni pa su nas mudro mimoilazili.


Naravno da se u školi, pa makar i u prirodi, mora i učiti. Uz školske sadržaje niz edukativnih radionica vodili su gosti koji su dolazili iz Zagreba. HGSS, liječnica, Služba spašavanja na vodi, policija... sve sa zajedničkim predznakom kako paziti na sebe i druge. Ako su vam djeca nakon povratka predbacila neke stvari o ponašanju u prometu, prirodi, čuvanju zdravlja, možete biti ponosni. To samo znači da su slušali i nešto novo naučili.









Navečer se predavaonica pretvarala u centar zabavnog noćnog programa. Šarena svijetla, glasna glazba i pripadajući program motivirali su naše učenike da se uređuju za svoje prve večernje izlaske. Miris sredstava protiv kukaca zamijenili su parfemi, dezodorani i gelovi. Uglavnom poslije tuširanja jer je većina pokazala zavidne higijenske navike. Neki su pokušali taktiku „umjesto tuširanja“, ali su ih njihovi prijatelji potjerali pod vodu. Uz minimum našeg uplitanja.









 Karaoke, pidžama party, supertalent, lude frizure i prikladan styling uveseljavali su i nas i djecu.
Pa smo tako i prebrzo, kažu neki učenici,  dočekali petak. Svi su zaslužili pohvale. Netko za pokazanu radost, zrelost i uživanje u svakom trenutku druženja sa svojim prijateljima, a netko za snagu kojom su se borili s povremenim napadima tuge zbog prvog odlaska od kuće. Na kraju je većina učenika zaključila da jedva čeka novi odlazak.


A mi učitelji? Ni mi ne bismo ništa mijenjali.  Pred sobom ionako imamo  godinu dana. 
Za oporavak i novu školu u prirodi.

Autorice: 
uč. Saša Germadnik (tekst za web i fotografije), uč. Ana Havidić (fotografije), uč. Aroa Bulić (prirema za web)